Nieuw hoogspanningsstation in polder Rijnenburg bij Nieuwegein

Utrecht wil dat er een nieuw hoogspanningsstation van de landelijke netbeheerder TenneT in polder Rijnenburg bij komt. Dat is nodig omdat het elektriciteitsnet de vraag momenteel niet aan kan. Bedrijven en nieuwbouw moeten langer wachten op een aansluiting door het overvraagde stroomnet.

Het station van TenneT moet naast die van de regionale netbeheerder Stedin komen te liggen. Stedin werkt al aan uitbreiding van dat station, de capaciteit daarvan moet drie keer zo hoog worden. Daarom moet er ook een nieuwe hoogspanningsverbinding komen. De huidige stroomdraden kunnen de hoeveelheid stroom in de toekomst niet meer aan.

Vanwege al deze plannen is er geen ruimte om het bestaande station van Tennet in de polder uit de breiden. Daarom wil de netbeheerder een heel nieuw station bouwen, ten zuiden of oosten van het station van Stedin. Utrecht wil hier wel aan meewerken en gaat onderzoeken wat de definitieve locatie wordt. Dat moet het komende jaar gebeuren en mogelijk kan dan in 2025 “de voorbereidings- en uitvoeringsfase” van start.

TenneT is de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. Vanuit dit net worden de meeste regionale netten van stroom voorzien. Stedin is de regionale netbeheerder, die voornamelijk in de Randstad opereert.

hoogspanningsstation

Nieuwe fase voor onder de grond brengen van hoogspanningskabels in Nieuwegein
De hoogspanningskabels in Galecop en Blokhoeve worden onder de grond gebracht. Het ontwerpbestemmingsplan Ondergrondse verkabeling Nieuwegein ligt vanaf woensdag 11 oktober 2023 ter inzage. U kunt uw zienswijze tot en met 21 november 2023 indienen. Daarna beantwoordt het college de zienswijzen die zijn ingediend.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad in febrauri 2024 een besluit over het bestemmingsplan. Lees hier meer over het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels in Galecop en Blokhoeve.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk